
Mango Ekologiczne






Opis
Kraj pochodzenia: Hiszpania)
Mango zalicza się nie tylko do najsmaczniejszych, lecz także do najzdrowszych owoców świata. Pod jego grubą skórką kryje się mnóstwo witamin i mikroelementów: znajdziemy tam witaminę C, B1, B2, PP, potas, magnez, fosfor, wapń, sód i żelazo. Osoby, które mają problemy z wzrokiem, suchością lub rogowaceniem skóry czy łamliwością paznokci spowodowaną awitaminozą zamiast syntetycznej witaminy A mogą przerzucić się na dietę z mango - 100 gram owocu zawiera 1,2 mg tej witaminy, czyli ilość która w pełni zaspokaja dobowe zapotrzebowanie. W mango znajdziemy także duże ilości miedzi, która jest niezbędna w procesie powstawania czerwonych krwinek, a jej niedobór prowadzi do niedokrwistości. Błonnik reguluje pracę jelit i ułatwia usuwanie szkodliwych produktów przemiany materii.